Nyhedsbrev

"(*)" indikerer påkrævede felter

Navn
28. november 2023

Helena er lidt bekymret her til morgen. Det er begrænset, hvor mange selfies, der er kommet ind af elever, der tager offentlig transport, deler bil med andre elever eller tager cyklen til skole.
”Men vi ved, at der er mange, som ikke plejer at køre sammen, der har gjort det i dag,” siger hun.
”Toget var i hvert fald fyldt,” supplerer Jessica, der går i 3. a på Hjørring Gymnasium, ”og jeg ved, at der er mange, der har cyklet … men det plejer de nu at gøre.”
Det er Trafik-torsdag – den fjerde af ugens Fem Fede Dage – en miljøkampagne, som er udarbejdet af organisationen UngEnergi. Den består af fem udfordringer, hvor hvert gymnasium på innovativ og kreativ vis sætter fokus på konkrete, grønne handlingsforslag.
Målet er at vise, ”hvordan man kan få bæredygtighed ned i øjenhøjde og nemt kan gøre en forskel med blot små ændringer i hverdagen, som bidrager til en mere bæredygtig og klimavenlig fremtid,” som det hedder på UngEnergis hjemmeside.

Hver dag har sit eget tema: Mad-mandag, Tøj-tirsdag Off-onsdag, Trafik-torsdag og Festival-Fredag og gymnasierne bestemmer selv, hvordan de vil sætte fokus på hvert af de fem temaer.
Jessica, som går i 3A på Hjørring Gymnasium, var med til Fem Fede Dage, da hun gik i 1. g. Men dengang vidste eleverne ikke ret meget om, hvad det var. Derfor læste hun på UngEnergis hjemmeside om projektet, og gymnasiets elevråd blev hurtigt klar over, at det var et koncept, de gerne ville arbejde videre med.
”Det er et godt projekt til at synliggøre elevrådet og vise alle dem, der går på skolen, at vi har et aktivt elevråd,” siger hun.

Anderledes mad

Helena og Malaz, der begge går i 2. z fortæller, at deres klasse har taget godt imod de Fem Fede Dage.
”Off-onsdag var virkelig en fed oplevelse. Al undervisning foregik offline, og vi havde slukket for mobilerne. Det var lidt lige som ’i gamle dage.’ Og det var lidt fedt, ikke at være afhængig af at være på,” indrømmer Helena.
”Det kan man godt arbejde videre med at gøre en gang imellem,” siger Jessica. Så tilføjer hun med et grin, ”men lærerne syntes, det var lidt nederen, at de ikke måtte bruge smart board, og der var selvfølgelig også nogen i min klasse, der savnede computeren, for det var bestemt ikke populært at skrive i hånden.”
På Mad-mandag serverede kantinen franske delikatesser: Blåmuslinger – som jo er en meget klimavenlig spise – med pomfritter og broccoli. Fransk løgsuppe og ratatouille havde også fundet vej til menuen. Og så var svinekødet denne dag erstattet af kylling, som udleder væsentligt mindre CO2 pr.
To af eleverne fra elevrådet holdt møde med kantinen og var med til at fastlægge menuen, denne dag, så den levede op til kravene om at være klimavenlig.
”Det var noget anderledes mad, end vi normalt får i kantinen,” forklarer Malaz. Men pigerne er enige om, at det var en af ugens største succeser. Kantinen på Hjørring Gymnasium er i forvejen populær, og så hjælper det ifølge Jessica også, at det er nemt at bidrage til det klimavenlige, fordi man som elev ikke skal huske eller gøre noget anderledes, men blot kan gå i kantinen som man plejer.

Godt gang i de grønne aktiviteter

”På Tøj-tirsdag var der mange, der mødte op på gymnasiet i hjemmelavede outfits eller genbrugstøj, og mange af eleverne havde aflagt tøj med til de tre hjælpeorganisationer, som vi havde aftalt ville komme og hente det,” forklarer Jessica.

Alt i alt mener pigerne, at der er ved at komme godt gang i de grønne aktiviteter på Hjørring Gymnasium. Der er stillet papkasser frem til genbrug af pap og papir, som skal bruges til kunstprojekter og som indpakning på gymnasiets forestående julemarked.

Gymnasiets Grønne Udvalg har sørget for skraldespande til affaldssortering, de arbejder med forskellige miljøforløb og har også produceret sjove videoer og små konkurrencer, for at få eleverne til at opføre sig mere bæredygtigt.
”Det virker motiverende og gør det sjovere eller mere spændende at gøre det rigtige,” vurderer Helena. Hun står et øjeblik og ser tænksom ud, så siger hun:
”Jeg tror lige, jeg sender en reminder ud om, at folk skal huske at sende os deres selfies af, hvordan de er kommet bæredygtigt i skole i dag.”
De andre to nikker.
”Vi vil helt sikkert gentage Fem Fede Dage næste år. Det skal blive en tradition her på skolen,” siger Malaz, der er formand for elevrådet.