Nyhedsbrev

"(*)" indikerer påkrævede felter

Navn
25. september 2025

Fra klimasikring og lokalpolitik til vegetarmad, hemmebrygget øl og æblejuice. Igen i år kom Gymnasiernes Klimahandledag vidt omkring.

”Til Klimahandledagen og andre arrangementer laver vi altid kreative ting med eleverne fra naboskolen. Sidste år var vores overordnede tema Havet. I år er det Klimasikring af København,” fortæller Sienna.
Hun går i 3.z på Christianshavns Gymnasium og er en af bare ti elever i gymnasiets Miljøudvalg, som har arrangeret hele Klimahandledagen.
De seneste uger har de indsamlet mælkekartoner fra lærerværelset og vasket dem, og nu er 3. klasserne så i gang med at bygge en klimavenlig by. Efterfølgende skal den limes op på en stor plade, som skal stå enten på Christianshavns Gymnasium eller på den nærliggende folkeskole.

Regnbuer og solceller

En af de fremmødte folkeskoleelever er Saga, der går i 3.u på Christianshavns Skole. Hun er koncentreret optaget af at sno farvestrålende piberensere sammen til en regnbue.

På den modsatte side af bordet sidder Viggo og Artur, der er i gang med at lave et solcellehus.
”Solceller forurener ikke så meget, og det er godt for klimaet,” forklarer Viggo, mens Artur rækker ind over bordet efter limstiften, så han kan lime sine solceller fast på taget af mælkekartonhuset.
Ved siden af dem har Tilda pakket sin mælkekarton ind i gult papir og er nu ved at dekorere den med klistermærker af pærer, ærter og mariehøns.

”Jeg elsker dyr,” erklærer hun.

Længere fremme på torvet har en gruppe gymnasiepiger opsat en kagebod, hvor salget af kager går til Operation Dagsværk og organisationens projekt for palæstinensiske børn. De har endnu ikke åbent for salg fortæller de.

Musik og debat

I det samme begynder de to musikklasser, som skal give koncert på torvet at ankomme.
Luukas fra 2. M fortæller, at planen er, at eleverne i forskellige konstellationer skal spille covernumre af bl.a. Amy Winehouse og Maroon 5, mens klassekammeraten Benjamin optræder med et af sine egne numre. Selv skal Luukas spille Mac Demarcos nummer Freaking out the neighborhood.
Senere på dagen er miljøpolitikken i København til debat, når pladsen indtages af en lang række lokalpolitikere. Det er Ester, der går i 2.j på en matematisk samfundsfaglig studieretning, som skrev og inviterede dem.

”Jeg har ikke prøvet at arrangere sådan noget før, men jeg skrev, at mange af os, der ville komme og lytte til debatten, er førstegangsvælgere ved kommunalvalget til november, og så var det faktisk rimelig nemt at få lokalpolitikerne til at stille op,” siger hun med et grin.
Hun tilføjer, at det var lidt nemmere at få venstrefløjspolitikerne end højrefløjspolitikerne til at stille op, men det er alligevel lykkedes at få et rimelig bredt panel bestående af Alexander Ryle (LA), Sonja Agerbæk-Petersen (SF), Jonas Heidari (EL), Emil Sloth Andersen (Alternativet), Mathias Nibuhr (S), Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz (Moderaterne) og Martin Sibast Laugesen (Danmarks Demokraterne).

(Teksten fortsætter under billedcollagen).

Kartoffelsuppe og squashkage

Længere ude på Amager har Klimahandledagen særligt fokus på det, vi putter i munden.
Nogle af pigerne fra biotek-klassen 2.z på Tårnby Gymnasium og HF, fortæller, at de har besøgt den nyåbnede virksomhed Færm på Islands Brygge, der gennem forskellige fermenteringsprocesser laver smøreost på soyamælk. Tilbage på skolen er de i gang med at bage squashkage og gulerodskage, der skal overtrækkes med den plantebaserede smøreost.

I køkkenet bag dem smager Pelle fra 3.z en stor gryde med kartoffelporesuppe til. Den skal serveres for eleverne med ristet rugbrødsknas. Tanken er, at skolen ved at teste forskellige vegetarretter af på eleverne og se, hvad der slår an, kan overbevise gymnasiets kantine om, at det er økonomisk rentabelt at have mere bæredygtige udbud på menuen.

Øl og æblejuice

I kemilokalet er der også fokus på fermenteringsprocesser.

En gruppe biotek-elever er i gang med at koge sukker og malt, som sammen med skolens hjemmedyrkede humle, og en frugtagtig smagsgiver skal blive til IPA, når gæringsprocessen om et par uger er færdig.

Så er der langt kortere produktionstid på æblejuicen, som Freja, Kaiyi og Rose har kastet sig over i en gårdhave mellem gymnasiets lave bygninger.
”Det er en god fornemmelse at lave noget, der smager godt, ” siger Rose og tapper velvilligt saft i papkrus til nogle af de andre elever. Pigerne har brugt formiddagen på at hente nedfaldsfrugt på det nærliggende plejehjem, som de nu kvaser i en stor frugtpresse.

”Det er lidt fysisk hårdt, men det er sygt nemt, og så er det helt vildt bæredygtigt, fordi æblerne jo er der alligevel. Og der har været virkelig mange, som gerne ville levere æbler fra deres haver til os,” siger hun. De tre piger er medlemmer af Grønt Råd på Tårnby Gymnasium og HF.
De overskydende bunker af kvaste æbler skal ikke bare i grøntsagscontaineren, fortæller deres lærer Kasper Ramkær. De kan bruges som foder til heste, og eventuelt til at lave snaps af, fortæller pigerne.