Nyhedsbrev

"(*)" indikerer påkrævede felter

Navn
26. april 2024

Det lokale arbejde for mere bæredygtighed styrkes, hvis gymnasierne går sammen med andre grønne ildsjæle i lokalområdet. Og der er masser af dem.

“Der er et et stort uudnyttet potentiale i partnerskaber, som også kan skubbe til forandringskraften i egen organisation,” siger David Jul, der er partner i konsulentvirksomheden Resonans, som har specialiseret sig i at bygge bro mellem uddannelser og forskellige lokale virksomheder og organisationer for at fremme bl.a. den bæredygtige dagsorden.

Ordene falder på et webinar som Gymnasieskolernes Klimaalliance afholdt den 25. april – om netop partnerskaber og om de mange muligheder der er for at knytte bånd mellem uddannelser og andre aktører.

Lav rammer for samarbejdet

På mødet deltog både kemivirksomheden Topsøe, der har samarbejdet med flere uddannelsesinstitutioner og Naturvidenskabernes Hus, som har udarbejdet en masse konkrete cases og undervisningsmateriale, der rammer ned i fagenes kernestof, og kan findes på deres hjemmeside.

“Mange virksomheder vil gerne samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Både fordi der i deres strategi indgår et ønske om at gøre noget godt for lokalsamfundet, og fordi de af hensyn til fremtidig rekruttering er interesseret i, at unge i deres lokalområde kender dem,” fastslog Thomas Gedde Højland, der er direktør og partner i Resonans.

For at partnerskabet kan fungere bedst muligt, er det en god idé, at man som uddannelsesinstitution laver konkrete rammer for samarbejdet og tænker over, hvad eleverne skal have ud af det. Det skal jo helst gerne føre til andet og mere end blot en rundvisning på en virksomhed.

Ole Stahl, der er ansvarlig for Career Events & Partnerships i Topsøe, peger på, at eleverne ofte kan være med til at nytænke løsninger på eksisterende problemer.

“Der er eksempler på, at elever, vi har samarbejdet med, er kommet med løsningsforslag, der har inspireret os til at gøre tingene på en anden måde, ” sagde han.

Ildsjæle med viden og penge

Organisationen DeltagerDanmark, der i mellemtiden har skiftet navn til Democracy X, var også med på webinaret og pegede på, at der ude omkring i lokalsamfundet er utrolig mange organisationer og ildsjæle, som på forskellig måde arbejder med bæredygtighed.

Stop Spild lokalt, 2030 Skov, Grønne Nabofællesskaber og Repair café Dk er blot nogle af dem. De har erfaring og viden, og de vil rigtig gerne samarbejde med gymnasierne. Ofte har de fondsstøtte i ryggen, så gymnasierne behøver ikke engang tage penge op af lommen for at deltage i projekterne,” siger Dan Holt Højgaard, der er afdelings- og økonomichef i Democracy X.

I kan eventuelt række ud til nogen af organisationerne i forbindelse med Gymnasiernes Klimahandledag, som du kan tilmelde dig her.